Способи перевірки меду на натуральність в домашніх умовах

Кожен, хто купує бджолиний мед на ринку або ярмарку меду у бджоляра прагне мати натуральний мед, справжній. У цій статті ми розглянемо, як перевірити якість меду в домашніх умовах на натуральність різними способами: сірниками, за допомогою води і йодом, оцтом, молоком і хімічним олівцем. Розкажемо про деякі ознаки неякісного меду.

Як визначити підробку.

На що треба звертати увагу щоб купити справжній натуральний, а не підроблений мед?

Не радимо вам купувати мед якщо:

  • Мед має бурштиновий блиск і кришталеву прозорість (його гріли, і він вже втратив корисні властивості).
  • При наливанні в банку мед піниться (найімовірніше, він недозрілий).
  • Не відчувається аромат і мед неприродно білого кольору (найімовірніше, мед з домішкою цукру).
  • Якщо ємність, з якої набирають мед пластикова, мідна або оцинкована (в цьому випадку мед не буде довго зберігатися і в ньому можуть бути присутні отруйні домішки).
  • Рідкий зверху, а внизу густий (так зване розшарування). А також якщо мед у рідкому стані пізньої осені, взимку, навесні (НЕ сів). Виняток травневий мед.
  • На смак мед гіркий, кислий чи карамельний. У роті залишаться нерозчинені крупинки (має злегка дерти горло).
  • Потріть між пальців, якщо між ними залишаться крихти, а шкіра буде липкою – мед підробка (у справжнього меду кришталики розчиняться і мед повністю вбереться у шкіру).
  • Зачерпніть ложкою і виливайте назад, підробка буде капати з ложки, утворюючи бризки (мед повинен спускатися безперервної ниткою і «укладатися» шарами. А остання крапля підтягнеться назад до ложки).
  • При зважуванні літр меду важить менш як 1,4 кг (найімовірніше, він незрілий або підробка).

Як підробляють мед.

З метою отримання вигоди нечесні виробники застосовують такі методи, щоб приховати справжність меду:

  • Бджолам згодовують цукровий сироп. У меді отриманим таким чином, мало корисних речовин.
  • Розводять мед цукровим сиропом і патокою, з додаванням лимонної кислоти.
  • Випарюють соки кавуна, дині, винограду. Виходить тягуча маса.
  • Для густоти додають борошно, крохмаль, крейду.

Як перевірити мед на натуральність.

Способи перевірки меду на натуральність в домашніх умовах

Як перевірити мед якщо ви купили його, а потім почали сумніватися в його справжності?

В першу чергу звертаємо увагу на запах і смак. Натуральний мед передає аромат тої рослини, з якого зібраний нектар.

Такий мед наче тане у роті. Має приємний насичений смак. Не повинно відчуватися твердих частинок. При ковтанні таке відчуття, що мед трохи гірчить. Це є підтвердження того, що продукт натуральний. Якщо цих ознак вам недостатньо, то розгляньмо більш докладно як перевірити чи справжній мед і чи є у меду цукор.

Як перевірити мед йодом і водою на наявність крохмалю і борошна.

Зробіть розчин меду з водою, якщо мед натуральний, розчин буде без осаду. Капніть в нього 2-3 краплі йоду, він не повинен набувати синього кольору. Якщо в меді присутній домішка у вигляді крохмалю або борошна, йод вступить в реакцію і розчин посиніє. Чистий мед не реагує на йод, кольору він не поміняє.

Як перевірити мед оцтом на наявність крейди.

Розведіть мед водою, капніть 2-3 краплі оцтової есенції. Якщо розчин почне пінитися, то це фальсифікат. У «мед» додали крейду. Оцет реагує з крейдою, і розчин закипає.

Перевірка меду за допомогою аркуша паперу або серветки.

Нанесіть мед на папір або серветку. Якщо навколо меду утворюються вологі плями, він розведений.

Перевірка меду шматочком черствого хліба.

Опустіть в мед шматочок черствого хліба. Через 8-10 хвилин він повинен залишитися таким же твердим, а не розм’якнути.

Як перевірити мед сірниками або вогнем?

Піднісши до меду запалений сірник, вогонь змусить якісний мед спочатку розплавитися, а лише потім зашипіть.
Можна також намазати на аркуш паперу трохи меду і підпалити його, з натуральним медом нічого не відбудеться він стане рідким, не згорить і не змінить колір. Якщо при горінні буде запах паленого цукру, то це фальсифікат, а не справжній мед.

Перевірка за допомогою нагрітого дроту з нержавіючої сталі.

Нагрійте дріт з нержавіючої сталі та опустіть в мед та виньте його. Хороший мед залишиться на металі, а не стікатиме назад.

Перевірити мед на цукор можна за допомогою молока.

За допомогою гарячого молока можна перевірити натуральність меду на згортання або чи додавали в мед цукор.
Натуральний мед в молоці розчиняється, але не згортається. Якщо воно згорнулося – то мед підробка, а значить його зробили з застосуванням перепаленого цукру. У цьому відео докладно розказано і показано на прикладах як перевірити мед натуральний чи ні в домашніх умовах і як зварити штучний мед.

Дозрілий і незрілий мед.

Справа в тому, що поняття натуральний мед не завжди однозначне. Мед повинен бути обов’язково дозрілий, а значить вміст води в ньому не більше 20%.

Бджоляр це визначає просто. Дозрілий мед, знаходиться в запечатаних комірках сот, і там він повинен простояти певний час, тобто дозріти.

Якщо бджолярі відкачують рамки з не повністю запечатаними сотами, то отримують незрілий мед.
І начебто мед натуральний, але не якісний, що позначається на його терміни зберігання і погіршує його властивості. Він може просто заграти.

Де ви купуєте мед
У бджоляраВ магазині

Який буває мед?

Види меду залежать не стільки від того, з яких суцвіть рослин або фруктових дерев бджоли зібрали нектар, скільки від домішки в меді пилку цих рослин.
Саме кількість пилку в меді безпосередньо залежить якість меду.
Чим більше пилку в меді, тим швидше мед буде кристалізуватися, але це не означає, що мед ненатуральний.
Тому купуючи мед, ми повинні перш за все звернути увагу на консистенцію, колір, в’язкість, аромат.

Визначаємо мед за зовнішнім виглядом і за кольором.

Відтінок меду повністю залежить від того, з якої рослини зібраний нектар.

До темним сортам меду відноситься гірський від жовтого до світло-коричневого кольору і гречаний мед (темний).

Решта сортів світліші. Наприклад, конюшини мед найсвітліший або прозорий, а різнотрав’я має від золотисто-жовтого до жовто-коричневого відтінку.

Квітковий мед на колір зазвичай світло-жовтий, в такому меді мало пилку, він ароматний, текучий, як і будь-який мед має заспокійливу і антисептичну дію. До них відносяться донниковий, з білої акації, еспарцетовий, аккураевий мед.

Мед густої консистенції, великий в’язкості, ароматний з підвищеним зміст пилку. До таких сортів меду відносяться липовий мед (слабо-жовтий), мед з соняшнику (світло-бурштиновий).

Бджолярі підгодовують бджіл навесні цукровим сиропом для збільшення сили сім’ї і це нормально, але, якщо зловживати підживленням, тоді мед в більшій частині складається з цукрового сиропу, і згодом має білий колір.

Такий мед має знижену в’язкістю, рідкий, має солодкуватий смак, без запаху. Вживати його в їжу можна. Вміст цукру в такому мед шкоди не принесе, але він не має тих корисних властивостей, що натуральний мед.

Мед засахарився, що це означає?

Якщо ви купили рідкий мед і через місяць або два він загус, то в цьому немає нічого незвичайного. Він почав кристалізуватися. Закришталізувавшимся чи сівшим мед стає з натурального рідкого меду вже через 2-3 місяці після його відкачки. Кристали можна побачити в меді неозброєним оком. Такий мед не втрачає своїх властивостей. Його лише важко дістати з посуду, де він зберігається.

Помутнілий мед.

При відкачці меду в нього потрапляє перга і мед трохи мутніє. Перга – це білок. Пергу бджоли в вулику використовують для вигодовування личинок. Тому перга тільки покращує поживні властивості меду.

Падевий мед.

Різновидом меду є падевий мед. Якщо пасіка знаходиться далеко від медоносів, то бджоли будуть змушені збирати падевий мед.

Його бджоли збирають:

  • з листя або стебел рослин (солодка клейка рідина), таких як, вишня, абрикос, груша;
  • з виділення комах (попелиці, червець, листоблошки);
  • з медяної роси бджоли збирають солодкий сік, який виділяється на листках рослин;
  • з листя хвої, ялиці, троянди з виділень, що з’являються під впливом різкої зміни температур.

За якими ознаками можна відрізнити падевий мед від звичайного квіткового?

Падевий мед від квіткового можна відрізнити за смаком, запахом. Він має помірну солодкість та гіркуватий на смак. З точки зору фахівців, гіркота основна відмінність падевого меду від квіткового. Мед, зібраний з хвойних рослин, має аромат цих рослин та приємний на смак. Падевий мед має колір від темно-коричневого до чорного.
З властивостей можна відзначити, що падевий мед повільніше кришталізується від квіткового, або зовсім не кришталізується, швидко скисає.

Незрілий мед.

Занадто рідкий мед – це свідчення того, що мед незрілий або сфальсифікований.
Якщо з меду виділяється вода, з’являється запах, осад у вигляді пластівців або порошку, помітні ознаки бродіння, такий мед ненатуральний.

Як перевірити мед хімічним олівцем?

У цьому відео показаний спосіб перевірки меду з допомогою хімічного олівця який реагуючи, на вологу пише синім кольором.

Якщо ми купуємо мед в розрахунку на тривале зберігання, то потрібно купувати квіткові сорти меду. Що збирають бджоли навесні та у першій половині літа.

Сподіваємося ви змогли знайти відповідь на питання, як перевірити мед натуральний чи ні в домашніх умовах і як вибрати справжній, а не підроблений мед.
Всього найкращого!

galvit/ author of the article
Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Adblock
detector