БДЖОЛИНИЙ ЗАБРУС – ЩО ЦЕ ТАКЕ?

Забрус що це таке
Забрус що це таке

Серед бджолиних продуктів забрус є, мабуть, одним з найменш популярних, проте від цього він не стає менш корисним. Інше питання, що більшість споживачів навіть не уявляють, що це таке – бджолиний забрус. Як його отримують, та яку він має силу. Які у нього лікувальні властивості та які є правила використання.

Забрус – продукт з меду, воску і пилку

Всі, хто коли-небудь стикався з відкачуванням меду, знають, що перед тим як покласти рамку з медом до медогонки її потрібно розпечатати – звільнити стільники від кришечок. Бджоляр робить це за допомогою ножа або спеціальної виделки. Воскові кришечки з деякою кількістю меду – це і є забрус. Після того як забрус зняли з рамки його складають в скляну тару, де він і зберігається до споживання або перетоплювання. Хоча більшість пасічників і обізнані про цілющу силу забрусу, його все одно відстоюють та відділяють на дві складові мед та віск. Мед використовують для отримання медовухи а віск перетоплюють. Варто відзначити, що та один, та другий продукт виходять відмінної якості.

Висока цінність забрусу складається з сили його компонентів:

  • меду;
  • пилку;
  • воску;
  • прополісу.
Забрус як його добувають
Забрус як його добувають

Всі ці продукти бджільництва збагачуються ферментами бджіл і навіть (за затвердженнями деяких пасічників) мінімальною кількістю бджолиної отрути. Про цінність забрусу говорить і той факт, що бджоли запечатують тільки зрілий мед, А такий мед дуже всі цінують.

Лікувальні властивості

Маючи у своєму складі такі цілющі елементи, забрус, звичайно, володіє посиленими лікувальними властивостями. Однак в більшій мірі продукт зобов’язаний своїм дією високому вмісту лізоциму – антибактеріального природного ферменту, велика частина якого концентрується саме у верхній частині стільника, чим і пояснюється тривале збереження меду в запечатаному вигляді. Додаткові властивості забрусу надає також виявлений там хітин, а його антитоксичну дію на організм широко всім знайома.

Крім того, бджолиний забрус містить:

  • Каротин – провітамін вітаміну А, який надає стимулюючу та імуностимулюючу дію;
  • Ретинол – жиророзчинний вітамін, який сприяє нормалізації метаболізму, підвищення імунітету, уповільнення процесів старіння, а також необхідний при формуванні кісткової тканини;
  • Калій, кальцій, фосфор, залізо, марганець і ін. Мікроелементи, які беруть активну участь в самих різних біохімічних процесах;
  • Вітаміни (В, С, Е), органічні кислоти, ефірні олії, антиоксиданти, ферменти. Присутність цих речовин робить продукт бджільництва унікальним і легкозасвоюваним.
Читайте також
ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ЛЮДИНОЮ

Зміст тих чи інших компонентів в забрусі може мінятися в залежності від погодних умов, виду медоносних рослин з яких бджілки збирали мед та породи самих бджіл. Однак цінність продукту від цього не стає меншою.

Мед, перга та прополіс, ось так вони виглядають на пасічній рамці
Мед, перга та прополіс, ось так вони виглядають на пасічній рамці

Маючи в складі цілий комплекс корисних речовин, бджолиний забрус тим самим має багато оздоровлюючих властивостей для людського організму:

  • антибактеріальну;
  • протизапальну;
  • в’яжучий;
  • регенеруючу;
  • спазмолітичну;
  • протиалергічну;
  • адсорбуючу;
  • відбілюючу.

Важливо! Одним з найцінніших властивостей забрусу є те, що, на відміну від синтетичних антибіотиків, бактерії не можуть до нього пристосуватися. А значить, продукт однаково ефективний як при першому застосуванні, так і при наступних. Ще одна унікальна властивість забрусу – в порівнянні з іншими бджолопродуктами він майже не викликає алергію, що робить можливим його використання в лікуванні всіх категорій населення. (Але людям що мають алергію на мед спочатку треба порадитися з лікарем)

Як правильно жувати забрус

Оскільки головна складова забрусу – все-таки віск, а інші компоненти (мед, пилок, прополіс) знаходяться в менших кількостях, його радять жувати до повного розчинення всіх речовин в слині. Звичайно, крім воску. Що залишився після жування грудочку слід виплюнути, хоча нічого страшного не станеться, якщо деяка кількість цього теж цілющого продукту потрапить в шлунок. Деякі намазують забрус на хліб і з’їдають разом з ним. Безсумнівно, в такому забрус меду повинне бути більше, ніж воску.

Пасічним ножем зрізають кришечки - то є забрус
Пасічним ножем зрізають кришечки – то є забрус

Жувати забрус можна як з метою профілактики, так і для лікування найрізноманітніших захворювань. У профілактичних цілях робити це краще в міжсезоння (навесні та восени), коли адаптація організму до зміни температурного режиму робить роботу імунної системи найбільш вразливою. Тривалість процедури – 10-15 хвилин. Від 2 до 3 разів на добу. Після закінчення не рекомендується пити і їсти що найменш 30 хвилин. А проводити лікування краще після прийому їжі – солодкі компоненти можуть знизити апетит.

Читайте також
Лікувальні властивості та способи застосування бджолиного подмору

Застосування забруса

Забрус в лікувальних цілях використовується, головним чином, для оздоровлення порожнини рота і застосовується як засіб для жування. Результатом його використання є:

  • Дезінфекція порожнини рота;
  • Масаж і механічне очищення ясен, слизової рота;
  • Посилене слиновиділення, а також рухової та секреторної функцій шлунково-кишкового тракту;
  • Нормалізація мікрофлори кишківника, активізація метаболізму, поліпшення кровообігу і роботи серцево-судинної системи;
  • Активізація функціонування імунної системи, підвищення опірності інфекцій і простудних захворювань.

Застосування забрусу радять також в наступних випадках:

  • Інфекції та захворювання верхніх дихальних шляхів: риніт, синусити, ларингіт, фарингіт, тонзиліт, аденоїди;
  • Захворювання ротової порожнини: стоматит, гінгівіт, пародонтоз, карієс;
  • Лімфаденіт (запалення лімфатичних вузлів): підщелепних, завушних, потиличних, шийних;
  • Алергічні патології: респіраторний аллергоз, харчова алергія, бронхіальна астма, атопічний дерматит, алергія на медикаменти;
  • Хвороби опорно-рухового апарату: артрит, остеомієліт, остеохондроз хребта.
Простудні захворювання лікують бджолопродуктами
Простудні захворювання лікують бджолопродуктами

Важливо! Жувати забрус радять при цукровому діабеті та вагітності – адже в складі цього унікального продукту присутня маса біологічно активних речовин в максимально збалансованій формі. Однак у важких випадках будь-якого захворювання консультація лікаря обов’язкова – тільки він зможе врахувати комплексний вплив всіх факторів і порекомендувати ефективну схему прийому.

Лікування забрусом

Застосування забруса, як і інших продуктів пасіки (пилку, воску), має бути суворо дозовано і здійснюватися за певною схемою. На початковому етапі не варто вживати максимально рекомендовані дози: хоча забрус і має знижену алергенність, все-таки прояв небажаних реакцій не виключено. Дітям вживання забрусу дозволяється після 1 року: дитина повинна розуміти, що віск після жування слід виплюнути.

Прийом забруса при різних захворюваннях здійснюють наступним чином:

  • Нежить. Схема розжовування забруса – 1 ст. ложка щогодини протягом 15 хв. Грудочку що залишилася випльовують. Через кілька годин слизова приходить в норму: закладеність зникає, а виділення припиняються. Інтенсивне вживання продовжують до 2 діб, після чого досить профілактичних доз (1-2 р. В день);
  • Гайморит. Схема лікування забрусом – така ж, як при нежиті, тільки початковий, найінтенсивніший етап продовжується з декількох годин до 10 годин. Згодом вживання забруса відбувається в профілактичних дозах;
  • Профілактика ГРВІ. Для захисту від вірусів і бактерій в осінньо-весняні місяці та періоди епідемій рекомендується вживання забруса по 1 ст. л. раз або два на добу. Жувати досить приблизно 5-6 хв., Потім виплюнути залишки;
  • Профілактика захворювань ротової порожнини, освіження дихання. З цією метою забрус (і що входять до складу мед і пилок) вживають, як і в попередній схемі. Після 40 років проводять профілактику пародонтозу – жують воскову печатку через день приблизно по 15 хв. ;
  • Абсорбентний синдром. Для усунення посталкогольного отруєння (нудоти, головного болю, неприємного запаху) вживають забрус в інтенсивному режимі: кілька ст. ложок протягом 3-5 ч. Зі зниженням неприємних симптомів частоту прийому зменшують;
  • Куріння. Жування забруса корисно як курцям, так і тим людям що кинули курити – поєднання антітоксікаціоннї дії з прискоренням метаболізму призводить до очищення організму і знімає тягу до паління;
  • Хвороби опорно-рухового апарату. У комплексі всі компоненти забруса (мед, віск, пилок, прополіс) мають протизапальну і деяку знеболюючу дію. Крім використання в чистому вигляді, продукт є сировиною для виробництва численних аптечних засобів.

Важливо! При лікуванні дітей до забрусу додають трохи меду для поліпшення смаку і дають його дитині в кількості 3-5 дес. л. протягом доби.

Протипоказання

Оскільки забрус має мінімальну алергенність, то і протипоказань до його вживання також мінімальна кількість:

Читайте також
Лікувальні властивості та способи застосування бджолиного подмору
Іноді буває алергія від продуктів від бджіл
Іноді буває алергія від продуктів від бджіл
  • Індивідуальна непереносимість. Особливу обережність варто дотримувати особам зі схильністю до алергії;
  • Гастрит з підвищеною кислотністю;
  • Дитячий вік до 1 року.

Якісний забрус коштує не менше меду (іноді – дорожче). Показником якості є відсутність в ньому сторонніх домішок (бджілок, соломи й таке інше). Присутність забруса в асортименті бджоляра навіть може бути показником якості його меду.

Якщо продукт залитий медом, то і зберігатися він може стільки ж – тому що мед оберігає його від псування. Якщо мед не покриває забрус повністю, краще зберігати його в холодильнику, під щільною кришкою. А частину що без меду треба вжити в першу чергу – існує ризик зараження його восковою міллю (личинки якої також лікувальні). Найбільшу біологічну активність забрус має протягом перших двох років.

galvit/ автор статті
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Лікувальні властивості та способи застосування бджолиного подмору

[wikisnippet id="302"]Апітерапія [/wikisnippet]отримала дуже поширена в народній медицині. Вона передбачає використання меду, воску, прополісу, маточного…

Детальніше...
Adblock
detector